KavitacijaČuli ste za kavitaciju ali Vam puno toga nije jasno?

Imate i pravo jer ste kako u časopisima tako i na forumima mogli pročitati različite, često i oprečne informacije.

Donosimo Vam odgovore na Vaša najčešća pitanja: Je li kavitacija za mene? Kakve mogu očekivati učinke od kavitacije? Da li je kavitacija opasna za zdravlje? I brojne druge…

Što je kavitacija?

Tehnološki napredak omogućio je korištenje ultrazvuka za lokalizirano uklanjanje masnog tkiva. Ubrzo se navedena metoda naziva kavitacija ili ultrazvučna kavitacija. Ultrazvučni valovi specifičnih frekvencija i amplituda omogućuju različiti pristup pojedinim područjima tijela.

Područja s intenzivnijim nakupljanjem masnoga tkiva tretiraju se valovima veće frekvencije dok dijelovi tijela sa manje masnog tkiva zahtijevaju manju frekvenciju kako bi se zaštitio mišić i mišićna ovojnica.

Kavitacija je jedini nekirurški i neinvazivni postupak koji ciljano uništava masne stanice na trbuhu, bedrima, stražnjici i drugim dijelovima tijela. Navedena metoda koristi specifično djelovanje ultrazvuka i valove određene frekvencije. Takva frekvencija omogućuje da ultrazvuk djeluje isključivo do određene dubine pri kojoj ne dolazi do mišića, a time se onemogućuje uništavanje mišića.

Energija ultrazvuka djeluje isključivo na masne stanice–membrane masnih stanica se otvaraju te se masnoća izlijeva u međustanične prostore, a zatim se – uz posredstvo enzima lipaze – ista masnoća koristi za rad bazalnog metabolizma.

Kavitacija je fizički proces koji se dešava između ultrazvučnih valova i membrana masnih stanica. Ultrazvučni valovi proizvode energiju koja stvara oštećenja na membranama adipocita, na način da membrana postaje porozna te otpušta masnoće koje se u adipocitima nalaze (masne kiseline – trigliceridi, kolesterol i glicerin).

ALTIS – Centar za zdravo i lijepo tijelo

Jedinstvenim i stručnim pristupom, dajemo garanciju uspjeha u gubljenju kilograma, oblikovanju tijela i uklanjanju celulita.

Put loparica 29
(400m od Arena Centra)
Novi Zagreb
Hrvatska

Mob 1: 098/ 19 19 357 Mob 2: 095/ 915 72 01

Nakon pucanja membrana masnih stanica, masnoća u obliku triglicerida odlazi u međustanični prostor, gdje se pomoću enzimatske aktivnosti lipaze dijeli na glicerol i više masne kiseline. Glicerol odlazi u krv, a više masne kiseline u jetru, gdje se razgrađuju, kao i masnoća koju unosimo hranom.

Važno je napomenuti da dio razgrađene masnoće „putuje” kroz organizam u vidu lipoproteina i mora biti potrošen aerobnom fizičkom aktivnošću–u suprotnom, opet će se nagomilati na drugim dijelovima tijela.

Energija ultrazvučnog vala se tijekom tretmana koncentrira na točno određenu dubinu u tkivu, što osigurava selektivno razbijanje masnih stanica pri čemu površina kože, mišići, živci i tetive ostaju netaknute.

Osnovni princip djelovanja je da se na početku razbijaju masne stanice koje se otpuštaju u krvotok. Potom ih bazalni metabolizam koristi za energiju.

Iako se navedeni tretmani često svrstavaju u kozmetičke, oni nisu nimalo bezopasni. Ukoliko se ne uzme u obzir aktualno stanje osobe na kojoj se provodi kavitacija, može doći do neželjenih nuspojava.

Ultrazvučna kavitacija se može smatrati odličnom alternativom za kiruršku liposukciju. Ipak, kavitacija je daleko manje agresivna metoda mršavljenja. Ova metoda ne koristi anesteziju niti se režu okolna tkiva. Kavitacija u većini slučajeva ne uzrokuje neželjene nuspojave, ali svakako treba provesti anamnezu zdravlja osobe na kojoj će se aplicirati kavitacija.

Ukoliko se poštuje sve gore navedeno, mogućnosti za nuspojavama svedene su na minimum.

Kavitacija je trenutno jedna od najčešće korištenih i najpopularnijih metoda mršavljenja. Bazira se na jakom djelovanju ultrazvuka pri čemu se razgrađuju masne stanice i šalju u krvotok.

Nakon zahvata površina kože ostaje neoštećena, nema bolova nakon zahvata, te se stoga osoba odmah nakon tretmana može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Tretmane kavitacije potrebno je provoditi jednom u sedam do deset dana, sa pratećom limfnom drenažom (elektrostimulacijom ili vakum drenažom). Broj tretmana koji je potreban je individualan te se određuje nakon provedene inicijalne dijagnostike. Ona najčešće uključuje mjerenje potkožnog masnog tkiva i njene distribucije.

Kako izgleda jedan tretman kavitacije?

Samom tretmanu kavitacije prethodi nekoliko preduvjeta. Osnovni preduvjet je da je osoba zdrava odnosno da nema izrazito povišene jetrene enzime, kolesterol ili trigliceride. Na početku svakog tretmana uz anamnezu debljanja, naši stručnjaci uzimaju podatke o zdravstvenom statusu osobe koja se tretira.

Nadalje, kroz anamnezu debljanja nastojimo dobiti uvid u hormonalni status osobe kako bismo imali informaciju o trenutnom funkcioniranju metabolizma masti i mogućnosti absorbcije masti nakon kavitacije.

Nakon anamneze debljanja slijedi mjerenje distribucije masti. Potkožno masno tkivo se mjeri putem 9 kožnih nabora prema IBC metodi. Iste dijagnostičke postupke Centra Altis koristi i Institut za sport.

Uzeti parametri vezani za mjerenje masti koriste se za procjenu tipa konstitucije i bazalnog metabolizma.

Slijedi kavitacija koja se provodi u trajanju od 20 do 25 minuta apliciranjem sondi na dijelove tijela na kojima želimo reducirati mast. Sam tretman nije bolan niti neugodan. Naši aparati su najnovijih standarda te su i do pet puta jačeg djelovanja od starijih modela.

Nakon provedenog tretmana kavitacije slijedi limfna drenaža u trajanju od 20 minuta. Dakle, ukupan tretman je u trajanju od 50 minuta.

Kakve mogu očekivati rezultate od kavitacije?

Rezultati kavitacije ovise o brojnim faktorima. U prvome redu, to je brzina bazalnog metabolizma odnosno mogućnost da se mast razgrađena kavitacijom potroši.

Vjerovatno ste kroz život primjetili i kako različite osobe, različito reagiraju na hranu, trening a i na sve druge pojave. Jednako je i sa kavitacijom. Kako smo naveli, kavitacija je složeni proces koji zahtjeva i druge komponente zaokružene u cjelinu.

Rezultati će varirati s obzirom na različitost u masnom tkivu koje se tretira, godinama pacijenta te hormonalnom statusu.

Nadalje, rezultati će ovisiti o ostalim komponentama koje su uključene u postkavitacijski program.

A sada da Vam u prosjeku izrazimo rezultate koje možete očekivati od kavitacije.

U prosjeku, možete očekivati gubitak 1 do 1,5 kilograma po tretmanu ili 1-2 centimetara po tretmanu.

Da li je kavitacija opasna po zdravlje?

Česta pitanja dobivamo upravo o utjecaju kavitacije na zdravlje. U Hrvatskoj danas nema zakona koji određuju koje tretmene bi mogli provoditi koje osobe. Tako je čest slučaj da se provode od strane nestručnih osoba što može dovesti do povećanja rizika od nuspojava.

U našem Centru polažemo pažnju najviše na zdravlje osoba.

Na početku samog tretmana uzimamo anamnezu debljanja i prehrambenih navika te provodimo inicijalnu dijagnostiku kako bismo mogli optimalno dozirati frekvenciju ultrazvučnog vala.

S obzirom da sve naše tretmane provode stručnjaci, nikada nismo imali nuspojave u našem Centru.

kavitacija

Cjenik usluga kavitacije

 • Odaberite tretman

 • Ultrazvučna kavitacija do 50 HZUltrazvučna kavitacija do 50 HZ
 • Limfna drenažaLimfna drenaža
 • Inicijalna dijagnostikaInicijalna dijagnostika
 • Postkavitacijski program Postkavitacijski program
 • Mjerenje ketona u urinuMjerenje ketona u urinu
 • 1 tretman

 • 280 (180) kn

 • Ultrazvučna kavitacija do 50 HZ20 min
 • Limfna drenaža20 min
 • Inicijalna dijagnostikaDA
 • Postkavitacijski program DA
 • Mjerenje ketona u urinuNE
 • Paket 3 tretmana

 • 720 (480) kn

 • Ultrazvučna kavitacija do 50 HZ20 min
 • Limfna drenaža20 min
 • Inicijalna dijagnostikaDA
 • Postkavitacijski program DA
 • Mjerenje ketona u urinuNE
 • Paket 8 tretmana

 • 1760 (1120) kn

 • Ultrazvučna kavitacija do 50 HZ25 min
 • Limfna drenaža20 min
 • Inicijalna dijagnostikaDA
 • Postkavitacijski program DA
 • Mjerenje ketona u urinuDA